kolmapäev, 9. november 2022

Daugavpils 09.11

Sveiki!

Alustasime oma päeva koolis taaskord esimese tunniga kell 8.50, milleks oli kirjanduse ja teatri tund. Selleks tunnis õpilased tihti teevad sõnadeta lühinäidendeid, mida nad filmivad ning teised arvavad ära, millest nende näidend rääkis. 

Pärast seda läksime 9. klassi matemaatika tundi, kus õpiti geomeetriat. Nägime, et õpilased on geomeetria kohta hetkel rohkem õppinud kui meie. Saime teada, et olenemata keelest on matemaatikast ikka võimalik aru saada. Matemaatikas jääb igas tunnis palju kodust tööd. 

Järgmisena läksime 8. klassi keemia tundi, millest oli keele tõttu natuke keerulisem aru saada. Pärast keemiatundi tutvustas väitlusklubi õpetaja meile oma kooli väitlusklubi tegevust, võistluste korraldamist ning lisaks ka CLIL õppemeetodit inglise keele tundides. 

Sporditundides mängiti saalihokit - esimeses tunnis tehti tehnikaelemente, sealhulgas söödud ja teises tunnis mängiti üle platsi. Sisehoojal on tunniteemat kuudekaupa,  näiteks korvpall ja saalihoki, mis lõppevad hindeliste arvestustega elementide peale. Tavaliselt on kolm kehalise tundi nädalas, millest üks on alati ujumine ning kaks tundi, mis toimuvad järjest paaristunnina, mängitakse sportmänge. Kehalise kasvatuse tundides on poisid ja tüdrukud alati koos. Klassi suurused on üldiselt suuremad kui Eestis, keskmiselt 26 õpilast. 

Pärast koolipäeva külastasime linna kirikutemäge, kus asuvad neli kirikut üksteise lähedal. Kirikud esindavad katoliku-, luteri- ning vene õigeusku. Üks kirik kuulub vanausulistele, kus on väga palju säilinud ikoone ning inimesed hindavad tagasihoidlikkust. Daugavpilsis on üleüldse palju usklikke; umbes 84% inimestest on usklikud ning 80% Daugavpilsi elanikkonnast on vene juurtega, seega vene õigeusk on väga austatud. 

Külastasime ka kohalikku noortekeskust, mis haldab kõiki linna noorte vabaajategevuste võimalusi. Nägime klassiruume, kus mängiti akordioni ja lauamänge. Lisaks balletitundi (õpetaja saatis õpilasi meloodiaga klaveril), puutöö nikerdamist, vineerist arhitektuuri ning erinevate esemete ning kujude valmistamist, sõlmtehnikas kaunistuste, riiete, seinapildite ja loomade valmistamist.

Ka meile oli ette valmistatud töötuba, milles tegime korgimaterjalist kuumaliimipüstoli abil kujusid. Kunst on vaataja silmades, seega valmisid pihlakas, kõrvits, pirn ja vaarikas. Paljud õpilased osalevad huvikooli tegevustes makstes ainult 2-7€ kuus, mõnes huviringis 7€ terve õppeaasta. Huvitegevust toetab ka kohalik omavalitsus ning riik, millest oleks ka meil hea eeskuju võtta. 

Jäänud on veel kaks tegevusterohket päeva, mida huviga ootame. Siiani oleme näinud ja kogenud palju, millest õppida.