teisipäev, 26. aprill 2022

Esimene päev Berliinis

Willkommen!

Oleme ilusti kohale jõudnud ja ennast Berliinis mõnusalt sisse seadnud. 

Saime juba kell 8 hommikul kokku meie külastatava kooli Katholische Schule Liebfrauen õpetaja Ulrikesega, kes on meid sellel nädalal siin saatmas. Ta tutvustas oma kooli ja seejärel viis meid 9. klassi juurde, kellega veetsime oma esimese koolipäeva.


Esimesed kaks tundi olid matemaatikad. Kui mõelda, et matemaatika on mõnikord keeruline juba eesti keeles, siis võite ette kujutada, kui raske on aru saada sellest saksa keeles. Seega me istusime terve tunni ja vaatasime, kuidas teised õppisid. Esimene vahetund siin koolis on 5 minutit ja peale teist tundi on vahetund 20 minutit. Selle vahetunni ajal tutvustasid mõned õpilased meile põhjalikumalt kooli. 

Seejärel olime kaks tundi kehalises kasvatuses. Meile jäi tunne, et siin koolis on suhtumine kehalises hoopis teine kui meil. Tund algas soojendusega, mis käis kiiresti ja õpetaja ei olnud riietuse ega jalanõude kohalt üldse karm, näiteks võis tunnis osaleda tennistega. Nad mängisid kogu tunni erinevaid mänge, mis oli väga vahva. Oli näha, et kõik õpilased nautisid seal tunnis olemist väga. 

Peale seda hakkas ajalootund, kus kuulasime õpilaste esitlust tehnikaarengust Saksamaal 1920ndatel. Esitluse lõppedes küsisid paljud õpilased oma klassikaaslastelt küsimusi ja andsid neile põhjalikku tagasisidet. Meile jäi tunne, et see on siin nende jaoks täitsa tavaline. 

Viimased tunnid olid hispaania keeled. Selles tunnis õppisime keelt läbi mängude, näiteks viskasime üksteisele palli ja küsisime hispaania keeles riikide pealinnu ja vastama pidi täislausega. Ka meie olime selles ringis ning õppisime oma esimese hispaania keelse lause (küsige, kui kodus tagasi oleme). Teiseks mänguks oli pantomiim. Üks õpilane näitas ette ühe tegevuse, teised tegid järgi ja pidid selle tegusõna õiges pöördes ütlema. Vaatamata sellele, et me ei ole kunagi hispaania keelt õppinud, saime me nendes mängudes väga hästi hakkama. Õpetaja rääkis meile, et selline meetod töötab paremini, kui lihtsalt koolipingis istumine. Samuti on õpilastel selliselt tore õppida. Sellega lõppeski meie esimene koolipäev.

Õhtupoolikul läksime koos Ulrikesega linna avastama. Sõitsime kõigepealt bussiga parlamendihoone (Bundestag) juurde. Uudistasime seal hoone ümbrust ja kuulasime, kuidas Ulrike meile ajaloost rääkis. Seejärel jalutasime Brandenburgi väravani ning sealt liikusime edasi Berliini kontserdimaja juurde ja puhkasime natuke jalga. Edasi kõndisime Berliini vanima ülikooli juurde, mille lähedal nägime mälestusmärki sõjaohvrite emadele. Lõpuks jõudsime Berliini toomkiriku juurde, kus hüppasime bussi peale ja sõitsime tagasi hotelli, et puhata välja uueks koolipäevaks.











 Viele Grüße aus Berlin! 

Teele, Mariana, Johanna und Anniky