reede, 14. jaanuar 2022

Viies päev

 Ongi kätte jõudnud viies ja ühtlasi ka viimane päev!

Täna käisime kohaliku permakultuuri aiapidamisega tutuvumas. 

Täpsemalt permakultuurist: http://www.permind.eu/

Permakultuur on viis, mis ei kurna loodust, tootlikkus on sama suur või isegi suurem kui monokultuuril ning see kõik on isemajandav! Tegemist on aiapidamismeetodiga, kus kasutatakse vaid seda, mis on loodusele omane. Alustades sellest, et neil on omad loomad, kes aitavad komposteerida, lõpetades sellega, et nad on loonud oma veepuhastussüsteemi, et puhastada ja koguda vett, mida saaks põua ajal kasutada.








Lisaks teevad nad koostööd kohaliku kogukonnaga. Näiteks kohalikud söögikohad, kohvikud ja restoranid toovad neile oma biojäätmed, kohvipaksud jm, mida saab kompostiks kasutada. Omanik ütles väga õigesti - biojäätmed on loodusest tulev energia, mis tuleb loodusele tagasi anda. Üks asi on biojäätmete sorteerimine, kuid teine asi see, mis nendega edasi tehakse - kas need jõuavad ikka loodusesse tagasi? Kuhu ja kellele saaksime meie oma biojäätmed anda, et energia loodusele tagasi anda?

Kord nädalas komplekteerivad nad valmis aiasaadustest kastid ning müüvad need kohalikele peredele. Mõelge kui vahva!
Kumba sina eelistaksid? Kas sõita perega supermarketisse juurvilju ostma või sõita kohalikku tallu, kus lapsed saavad vaadata ja katsuda erinevaid loomi, näha, kuidas nende toit kasvab ning minna koju kastitäie kohalike värskete aiasaadustega?
Kas ja kus on meie kogukonnas selliseid talupidamised? Viime oma õpilased neile külla!

Väga inspireeriv külaskäik! Palju ideid, mida oma aias rakendada ning mida ja kuidas kogukonnana ühiselt looduse heaks teha.


Kokkuvõtteks tahan öelda, et väärtustagem keskkonda meie ümber. Iga väiksemgi samm keskkonnasõbralikuma käitumise suunas on juba parem kui mitte midagi. Anname neid väärtuseid edasi ka järgmistele põlvedele ning oleme eeskujuks, kuidas loodusesse väärikalt suhtuda. Võib tunduda, et üks inimene ei muuda ju midagi, kuid ühe inimese eeskuju mõjutab ka teiste mõttelaadi ja niimoodi see lumepall veerema hakkabki. Loodetavasti jõuame nõndamoodi ühiskonda, mis loodust säästab.

Olen väga õnnelik, et mul oli võimalus sellel koolitusel osaleda. Ma loodan, et teil oli huvitav minu tegemisi jälgida, ehk saite mõne toreda mõtte või millestki inspiratsiooni.


Minu poolt suur tänu, veel viimane grupipilt ning seejärel annan kirjapulga edasi juba järgmisele koolitusel osalejale.