kolmapäev, 12. jaanuar 2022

Kolmas päev

 Kolmandal päeval külastasime SOS Lasteküla, mis toetab lapsi ja peresid läbi loodusega suhestumise ja keskendub jätkusuutlikule eluviisile.

Näiteks on toimunud laagrid, kus osalevad erinevate riikide SOS Lastekülade lapsed ning ühiselt on ehitatud looduslikest materjalidest majakesed. Üks eesmärk majakeste ehitamisel on olnud see, et lapsed saaksid külg-külje kõrval tegutseda, areneks nende koostöö, sotsiaalsed oskused, samas ka laste enesekindlus, oskus oma tunnete ja emotsioonidega toime tulla. Kindlasti tuleb ära märkida see, et sarnaselt lastele ei olnud ka juhendajatel esialgseid oskusi majakeste ehitamisel, vaid kõik osalesid protsessis võrdsetena. Majakesi on saanud hiljem kasutada näiteks rahunemiskohtadena, koosolekuteks, mediteerimiseks jne.




Lastekülal on oma aed, kus tuge vajavad lapsed ja pered saavad istutada taimi, juurvilju ja õppida nende eest hoolt kandma. Taaskord väga äge idee! Ühest küljest toetatakse laste ja vanemate vahelisi suhteid, samas õpetatakse looduse eest hoolt kandma. Ka meie tegime näpud mullaseks ja õppisime, kuidas taime varrest uut taime kasvama panna.





Lisaks on neil hobused, kanad ja muud loomad, et lastega loomateraapiat teha ning aeda on pandud üles erinevaid tegevusi, et lapsed saaksid soovi korral omaette millelegi keskenduda. Näiteks on vanad potid-pannid ära värvitud ja seinale riputatud, pandud juurde paar metallist pulka, et nendega häält teha; riputatud üles erinevate tekstuuridega materjale, et oma kompimismeelele keskenduda jne.



Selle jaoks, et aidata erivajadustega noori iseseisvale elule, on Lasteküla töötanud välja sertifikaadid, mis aitavad noortel tööturule astuda. Taakord keskendutakse loodusele, näiteks aiapidamine või looduslikest materjalidest ehitamine, kasutades traditsioonilisi võtteid. Näiteks kuivmeetodil telliste tegemine, traditsioonilisel meetodil plaatide valmistamine (vajalik näiteks vanade kultuurimälestiste restaureerimisel).
Kuidas meie saaksime meid ümbritsevat loodust enda elukeskkonna parandamiseks kasutada? 











Kokkuvõttes on SOS Lasteküla missiooniks toetada laste ja nende perede arengut, keskendudes looduse väärtustamisele. Väga hea näide, kuidas kaks olulist teemat - noorte ja nende perede toetamine ning looduse väärtustamine - kokku liita.

Tegime täna ka esimese grupipildi: