teisipäev, 8. november 2022

Daugavpils 7.11

 Meie esimene päev algas kell 8.00. Käisime söömas ja siis ootas meid juba Renate, kellega jalutasime kooli. Koolis võttis meid soojalt vastu direktriss Oksana, kes tutvustas meid Läti õpilastele, kellega koos me tundides käisime. 


Direktriss tutvustas meile oma koolisüsteemi, mis on üsna sarnane Eesti süsteemiga. Koolis, kus me käisime, on õpilased alates seitsmendast klassist kuni kaheteistkümnendani, millest gümnaasiumiosa töötab riigigümnaasiumi põhimõttel. Koolide vahel oli ka erinevusi, näiteks neil on 40-minutilised tunnid ning paljud tunnid toimuvad paaristundidena. Kooliaasta on jagatud trimestrite asemel semestriteks ning vaheaegasid on viie asemel aastas neli. Semestri lõpus neil kokkuvõtvaid hindeid ei panda ning palju kasutatakse kujundava hindamise süsteemi, kus S oli algaja tase ning P oli perfektne tase ning vahele jäid veel T ning A. Süsteem on sarnane, koolis käiakse 1.-12. klassini ning lisaks on kohustuslik eelkool. Sarnasustest panime tähele seda, et ka neil algab kool 0-tunniga, mida kasutatakse konsultatsioonide jaoks. 

  


Sööklas serveeritakse toitu porsjonite kaupa taldrikutele, mis ootavad õpilasi sööklasse sisenedes juba laual. Koolitoit on tasuta, kuid õpilastel on võimalus osta lisaks muud sooja sööki, kui neile pakutav ei sobi. Koolis on kappidega garderoobisüsteem, mis õpilastele väga meeldib. Neil on koolimajas palju ühiskasutatavat ala, millest osa on varustatud laudade, toolide, istumisnurkade ning lauamängudega. Õpilastel on võimalus ise ka kohvi ning teed teha nö teejoomisenurgakeses, mis ühe loovtöö käigus valmis. Samas hoones on täismõõtmetes spordisaal ning kaks ujumisbasseini, millest üks on väikestele mõeldud madal bassein ning teine on 1.25m lühem, kui standardne 25 meetrit, mistõttu ei saa võistlusi korraldada, kuid annab õpilastele ideaalse võimaluse veega kohaneda. Õpilastel on kohustuslik 8-aastaselt ujumiskursustel käia. Kehalise kasvatuse tunde teevad õpilased sisetingimustes, va septembris ja mais. 

 


Täna külastamise inglise keele, vene keele, käsitöö/kunsti (poistel ja tüdrukutel ühine) ning ennastjuhtimise kursuse tundi. Renate viis meid pisikesele jalutuskäigule ning tutvustas linna. Einestasime autentses restoranis ja proovisime ära originaalsete kõrval ka roosad pelmeenid.