teisipäev, 30. august 2022

Island 23.08

Teisipäeva alustasime kuumaveeallikate ja nende kasutusvõimaluste tutvumisega. buss võttis meid peale juba eelmisest päevast tuttavast peatusest nr 3. Uus päev ja uus giid. Esmalt suundusime kuumaveeallikate juurde kohas nimega Hveragerdi.  See on üsna suur ala, kus esineb kuumaveeallikaid ja kuhu on loodud looduspark koos laudteede ja infotahvlitega. Maa seest välja tuleva vee temperatuur on 80-100 kraadi C.





Järgmisena sõitsime vaatame eelmisel aastal (2021) pursanud vulkaani  Skali kivistunud laavajõgesid. Giid hoiatas, et laavajõele astumine on keelatud, sest see on ohtlik. Nimelt on voolanud laava pealt tardunud, kuid alt veel kuum, samuti on kivistunud pealispinna all kohati tühimikke, mis võivad ootamatult kokku vajuda. Kuuma laava olemasolust andis märku kohati laavavälja suitsemine (auramine).





Hommikupooliku viimane külastus viis meid geotermaalelektrijaama On Power, mis on üks maailma suurimaist geotrmaalelektrit tootvatest jaamadest. selles jaamas toodetakse 30% kogu Islandil toodetavast elektrienergiast. Jaamas on loodud külastuskeskus, kus antakse ülevaade geotermaalenergia ajaloost Islandil ja asub Islandi mineraalide kollektsioon. Tegemist on rohelise energiaga ja lisaks köetakse samast tuleva sooja veega ka Reykjaviki hooneid. 


 



Peale lõunat oli soovijatel võimalus lisatasu eest külastada Sinist Laguuni, ehk üht kuulsamat kuumaveebasseini Islandil. Seal oli ka hea võimalus  nautida sooja mineraaliderikast vett ja maske näol.