laupäev, 4. juuni 2022

 

Ungari 4. päev

 

Täna oli esimeseks tunniks kirjandus, kus me tegime grupitööna ristsõna. Kuigi me üritasime kaasa töötada ja aidata, ei olnud meie ungari keele oskus selline, et kasulikud olla. Sellele vaatamata sai meie abiga ristsõna peaaegu valmis ning grupitöö sujus ladusalt. Peale seda tegime gümnaasiumi teisele klassile saksakeelse Powerpointi esitluse Eestimaast. See klass meid ei teadnud, seetõttu küsisid nad ka veidi vähem küsimusi, kuid neile paistis meie esitlus väga meeldivat. Kolmandas tunnis oli meil kirjanduses õuesõpe, kus jätkasime grupitööd ning saime ristsõna valmis. Sellele aitas kaasa väga ilus ja päikseline ilm, mis tõstis tuju ning motiveeris meid kõiki. 

Töövarjust õpetaja külastas saksa keele tundi, kus korrati aasta jooksul õpitud teemasid (riiete ostmine, perekond, elukoht), seda tehti liikumisega minidialoogidega, nii et iga õpilane sai küsida ja vastata erinevate vestluspartneritega. Endalgi tekkis tahtmine sellist aktiivset meetodit tundides kasutada. Mõttekaart oli juba tuttav meetod, kuid ka selle edasiarendusest oli õppida. 



Samuti oli võimalus osaleda inglise keele eksami suulise osa konsultatsioonis. Õpilased said läbi teha eksamiülesandeid ja õpetaja jagas neile soovitusi.  Selgitamiseks kasutas õpetaja ka ungari keelt. 


Päeva jooksul vestlesime erinevate õpetajatega. Saime muuhulgas teada, et Ungaris on võimalik sooritada võõrkeele eksam ka esperanto keeles ja paljudes muudes keeletes ning stendid koolilõpetajate piltidega on kombeks kaubanduskeskuste akendele välja panna. Ungaris on see pikaajaline traditsioon.

Et täna oli meie viimane päev selles koolis, saime kooli direktorilt väikse kingikoti valikuga Ungari maitsetest, mis oli väga armas ning meile meeldisid kingid väga. 

Pärast koolilõunat



läksime Varpalota kindlusesse, kus meil oli ungarikeelne tuur saksakeelse tõlkega lossi ajaloo kohta. See oli väga huvitav ning pärast saime teha keskaegsetes kostüümides pilti. 








Seejärel seadsime sammud muusikakooli, kus me kuulasime õpilaste eksamit. Mängiti mitmeid erinevaid instrumente ning isegi lauldi. See oli ainulaadne kogemus, mida jääme veel pikaks ajaks meenutama.