teisipäev, 30. august 2022

Island 25.08

 Hommikul kogunesime Centerhotel Plaza konverentsiruumi. et kuulata ja vaadata ära osalevate riikde esindajate esitlused oma riikisest, linnadest, koolidest. Oli väga huvitav kuulata ja tutvuda teiste piirkondadega. Esindatud olid nii algkoolid, põhikoolid, gümnaasiumid, täiskasvanute koolid, kui ka erakool ja erituge vajavaate õpilaste kool.

pildil Reykjaviki vanim säilinud hoone.



Lõunast alates külastasime Reikjaviki vanimat hoonet koos giidiga ja saime ülevaate, kuidas on Islandil läbi ajaloo inimesed elanud ja mis on olnud nende elatusallikad, samuti kuidas ja millest on majad olnud ehitatud.

Pildil makett Reykjavikist 18. sajandil - vaalapüügi kõrghooajal. Tol ajal kasutas enamus Euroopast lambiõlina vaalade rasvast toodetud õli, mis pärines Islandilt.



Peale muuseumituuri jätkusid koolide esitlused. Kuna vahepeal tekkis arvutiga probleeme, jäid osad esitlused edaspidiseks.

Peale lõunat kogunesime jälle bussijaama nr 3, et sõita ekskursioonile Kuldsesse Ringi. See ekskursioon oli vabatahtlikkuse alusel ja tuli eraldi tasuda.

Kõigepealt külastasime Thingvelliri Rahvusparki, kus oli võimalus näha, kuidas on eraldunud üksteisest Euroopa ja Ameerika laamad. See oli võimas vaatepilt, kuidas Maa on nn katki rebitud. Meeletud kiviseinad!






Järgmisena jõudsime Gullfossi joani, mis on kuulus, sest koosneb mitmeastmelisest osast. joale sooviti ehitada elektrijaama ja üks kohalik naisterahvas hakkas sellele vastu ning läks parlameni ja lubas joast alla hüpata, kui ehitama hakatakse. Naisele on joa juures mälestusmärk. juga ise on fantastiliselt kaunis ja võimas looduse ime, mille juures tajud ennast väikesena võrreldes looduse loominguga.









Üsna õhtul jõudsime veel käia ära ka kuulsa Geysri juures, mis purskab teatud intervalliga ja on nimetuse andnud kõigile kuumaveeallikatele.






Võrratu loodus, võimsad vaatemängud, kaunid vaated.